top of page

Všimli ste si uši, ktoré sa objavili na chodbách FF UPJŠ?

Veda o jazyku nemusí byť nudná – to sa snaží dokázať tím projektu APVV - Fonetické anticipačné stratégie pre simultánne a konzekutívne tlmočenie a Medzinárodné výskumné laboratórium LICOLAB Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Ak vás zaujíma váš hlas, vďaka odborníkom, ktorí zanalyzujú váš hlas sa naň môžete „pozrieť“ do najmenších detailov. Dozviete sa, ako môžeme počuť, čo si ostatní myslia, teda predvídať, čo povedia a ako to môže pomôcť rôznym povolaniam.


Počas celého štvrtka, 22. februára, bude pre vás pripravených vo fonetickom laboratóriu (budova Aristoteles, 3. poschodie) množstvo zaujímavých aktivít a vyhrať budete môcť aj zaujímavé vecné ceny. „Podujatie Počujem, čo si myslíš bude prebiehať od 9 hodiny ráno do 14 hodiny popoludní. Prítomní budú jeho riešitelia, ktorí vám odpovedia na každú vašu otázku“, upresňujú organizátori.


Prvé popularizačné podujatie „Počujem, čo si myslíš“ predstaví čiastkové výsledky tohto inovatívneho projektu. Analýzou prejavov prednesených v Európskom parlamente sa podarilo definovať ich opakujúce sa fonetické črty. Tie poskytnú tlmočníkom cenný anticipačný nástroj – teda schopnosť predvídať význam na základe intonácie. Podujatie je určené študentom tlmočníctva a všetkým, ktorých zaujíma praktické využívanie metód prístrojovej analýzy reči.


Časopis študentov Filozofickej fakulty

Najnovšie články

bottom of page