top of page

Workshop rozhodovanie a odhadovanie – Intuícia vs. štatistika.

„Intuícia a štatistika musia stáť oproti sebe, inak sa nič nedozvieme,“ aj to bola jedná z myšlienok, ktorú si mohli odniesť návštevníci workshopu rozhodovanie a odhadovanie – Intuícia vs. štatistika, ktorý zorganizovala Slovenská asociácia študentov a absolventov psychológie (SAŠAP).



Účastníci workshopu si mohli na začiatku overiť svoje intuitívne schopnosti pri vypĺňaní krátkeho dotazníka zameraného na úlohy s pravdepodobnosťou. „Ľudia si vytvárajú príbehy tam, kde nie sú. Viac záleží na príbehu ako na dátach,“ zhodnotil prednášajúci Matej Lorko, doktorand experimentálnej a behaviorálnej ekonómie na Macquarie Graduate School of Management v Sydney. Podľa neho ľudia pracujú zle s pravdepodobnosťou, ale dobre s frekvenciou. Zamieňajú si podobnosť s pravdepodobnosťou. Dôležité je, aby ľudia brali do úvahy aj dáta a hlavne veľkosť vzorky, s ktorou pracujú.


Študenti a účastníci workshopu sa dozvedeli, že najlepším spôsobom ako posúdiť dáta sú vzorce a funkcie. Dokonca samotní experti niekedy nedokážu poraziť funkciu, teda úspešnosť vzorcov. Sú viac sebavedomí, ale majú horšie odpovede. Príklady, ktoré uviedol Matej Lorko, keď odborníci neporazia funkciu sú apgar score (bodovanie novorodenca pri pôrode) a bodovaný štruktúrovaný pracovný pohovor.


Viete čo je intuícia? Mnohí ľudia ju považujú za ženskú, magickú schopnosť. „Intuícia nie je mágia, ale rozpoznanie,“ zaznelo z úst prednášajúceho. Absolventi workshopu sa dozvedeli, že dobrá intuícia je vtedy, ak sa nachádzame v situácii, ktorú poznáme. Dobré fungovanie intuície môžeme nájsť u šachistov, požiarnikov, anestéziológov alebo pri určovaní gramatiky. Ak sme v situácii, ktorú nepoznáme, nachádzame sa v neznámom prostredí, intuícia nebude dobre fungovať. „Náhoda sa skôr či neskôr vypomstí v náhodnom prostredí,“ uviedol prednášajúci workshopu, ktorý dodáva, že by sme sa mali pozrieť skôr na neúspešných ľudí ako na úspešných.


„Intuícia je krásna, keď má tri hodnoty: pravidelné prostredie, tréning, spätnú väzbu,“ vysvetlil prítomným Matej Lorko.

Prečo je dobré používať intuíciu? Intuícia je rýchla a okamžitá, zapája sa pri nej nevedomie, ozrejmil nám Michal Bartko, viceprezident SAŠAPu.

Časopis študentov Filozofickej fakulty

Najnovšie články

bottom of page