top of page

Piata loď - film

Na slovenskej filmovej scéne nebola posledné roky v podstate žiadna základňa tvorcov kvalitných mainstreamových filmov, zatiaľ čo s dokumentaristami sa roztrhlo vrece. Nie je to na škodu, vznikli u nás mnohé veľmi kvalitné dokumenty, ale aspoň občas sa človeku zažiada pozrieť si film s dynamickým dejom. Situácia sa ale zmenila.

Audiovizuálny fond začal podporovať čoraz viac filmárov a stali sme sa dokonca svedkami jedného nevídaného javu – dokumentaristi začali točiť nedokumentárne filmy. A ide im to. Najskôr Marko Škop natočil v roku 2015 Evu Novú, ktorá získala národnú nomináciu na Oscara a hneď niekoľko ocenení Slnko v sieti. No a teraz Iveta Grófová (režírovala napríklad film Až do mesta Aš) vytvorila film podľa knihy Moniky Kompaníkovej Piata loď, ktorý bol ako prvý film v histórii slovenskej kinematografie ocenený na prestížnom filmovom festivale v Berlíne – Berlinale. Grófovej najnovší počin sa však (zatiaľ) v očiach priemerného filmového konzumenta skrýva v tieni divácky úspešnejších titulov Všetko alebo nič a Únos. Kvalitou je však niekde úplne inde.

Zdroj: filmpiatalod.sk

Knižná predloha bola inšpirovaná skutočnými udalosťami a film bol zas inšpirovaný knihou. Neznamená to však, že by bol o niečo ochudobnený, že by niečo vytrhol z kontextu. Práve naopak, dodáva mu to ďalší rozmer. Nevysvetľuje, skôr načrtáva, naznačuje a každý divák si tak z neho môže vziať to svoje a vlastným spôsobom ho aj interpretovať. Najmä záverečná sa svojou poetikou odkláňa od dovtedajšej „všednosti“ a za celý film umiestňuje jeden veľký otáznik.

Dej filmu sa točí okolo mladého dievčaťa Jarky, ktorá sa viac-menej stará sama o seba. Jej mama ju totiž mala veľmi skoro a na úlohu matky sa necíti. Jarka preto trávi voľný čas väčšinou osamote alebo s kamarátom – susedom. Keď raz náhodne stretne ženu, ktorá očividne zanedbáva svoje malé deti, rozhodne sa konať. Ujde s bábätkami aj s kamarátom a založia si provizórnu rodinu.

Na snímke Piata loď pracoval takmer výlučne ženský tím – autorka predlohy, režisérka, kameramanka – a je to vidieť. Príbeh je podaný veľmi jemne, s citom. Ženské predstaviteľky sú výrazné osobnosti a všetko to podčiarkuje výborná kamera so zmyslom pre detail. Herecké výkony sú veľkým prekvapením – hlavnými predstaviteľmi sú deti a neherci a sú naozaj dobrí. Prirodzení a uveriteľní. Uveriteľné sú aj dialógy, ich obsah aj forma – postavy nerozprávajú ako absolventi VŠMU, ale ako „normálni“ ľudia, ktorým občas nie je stopercentne rozumieť. A v neposlednom rade dopĺňa atmosféru výborná hudba. Do filmu sedí tak dobre, že si ju človek možno ani nevšimne, čo je síce škoda, ale filmová hudba by v prvom rade mala film dopĺňať, nie z neho vytŕčať. Hudbu si ale v plnom rozsahu uvedomíte najneskôr pri záverečných titulkoch, keď zaznie titulná skladba „Kde sa slzy berú“ od Katarzie – veľmi podarená skladba. Pretože takýto film si zaslúži kvalitnú skladbu, ktorá ho bude prezentovať.

Zdroj: filmpiatalod.sk

Piata loď je vnímaná skôr ako rodinný film, čo môže mnohých odradiť. Toto označenie si však vyžaduje, pretože naň naozaj môžu ísť aj rodiny s deťmi. Príbeh je podávaný z pohľadu detí, takže ho pochopí aj maloletý divák, ale skrýva v sebe hlbokú myšlienku, ktorú pravdepodobne objaví len skúsenejší percipient. Aj preto sú reakcie na film rozdielne – niektorí sa neubránia slzám, niektorí zas širokému úsmevu. Dôvodom je na jednej strane zábavný kontrast detských hrdinov a ich „dospeláckeho“ správania a na strane druhej ťažký život, ktorý hlavnú hrdinku dotlačil k radikálnemu činu. Tie dve stránky sa však vo filme príjemne dopĺňajú a vzniklo tak výnimočné dielo slovenskej kinematografie. Stále však, žiaľ, nie svetovej.


Časopis študentov Filozofickej fakulty

Najnovšie články

bottom of page