top of page

Marianna Sedláková: Niekto sa hnevá, niekto kričí a niekto spieva

Podľa doc. PhDr. Marianny Sedlákovej, PhD sú spev a hudba reč bohov. V utorok si ju v podaní zboru Chorus Universitatis Šafarikianae vypočujete v Aule Lekárskej fakulty UPJŠ. Ako toto teleso vzniklo a ktoré piesne zaznejú, približuje spoluzakladateľka zboru v rozhovore.

Foto: Chorus Universitatis Šafarikianae

Zbor pôsobí na univerzite už dva roky, vy ste boli pri jeho začiatkoch. Ako vznikla myšlienka založiť ho?

Mali sme taký projekt v rámci ktorého sa chodievalo na služobné cesty po regióne, a keď sme sa v aute zišli viacerí kolegovia, tak sme si spievali cestou. Prišli sme na to, že všetci radi spievame a keď sa to zopakovalo niekoľkokrát, tak sme si povedali, či by sa nenašlo viac takých „spevavých‟ ľudí na univerzite. Slovo dalo slovo, vyskúšali sme to. Vedenie univerzity bolo nášmu nápadu celkom naklonené, takže sme hneď rozposlali mejly a ľudia sa poprihlasovali. Veľmi zaujímavé na tom bolo práve to, že mnohí z tých kolegov, ktorí sa prihlásili, už dlhšie uvažovali o tom, kde by šli spievať a ako by si našli cestu k tejto činnosti. Viete, spev a vôbec hudba je reč bohov. Ja som si dlho vyspevovala v súkromí, keď som mala stres. Je to dobrý spôsob, keď potrebujete zo seba niečo vypustiť. Niekto sa hnevá, niekto kričí a niekto spieva. A ak to má pridanú hodnotu a urobíte zároveň radosť niekomu inému, tak potom niet o čom rozprávať.

Predpokladám, že nie všetci, ktorí sa do zboru prihlásili mali predchádzajúce skúsenosti so spevom.

Boli aj také prípady. Hudobnú zložku má na starosti naša zbormajsterka Jana Havrilová, s ktorou sme zbor založili a ona robila aj prijímacie pohovory. Prišlo dosť ľudí, aj takí, ktorí predtým nikde nespievali a musím povedať, že nie všetkých vybrala. Zhruba sa nás zozbieralo okolo dvadsať. Pre porovnanie dnes nás je štyridsať a stále sa vyvíjame a kvalitatívne rastieme. Zbormajsterka nám hovorí, že aj keď nám to niekedy na skúškach neladí, je si istá, že na vystúpení budeme sústredení a zvládneme to. Ale sme len laici a robíme to hlavne sami pre seba.

Pri príležitosti druhého výročia vzniku organizujete v utorok Vianočný koncert Kedi jasna hvizda. Na čo všetko sa môžu diváci tešiť?

V každom prípade, keďže je to vianočný koncert, polovica piesní bude vianočne zameraná. Budú to ľudové koledy, piesne z rôznych regiónov, slovenské aj zahraničné, napríklad české, ukrajinské aj s pôvodnými textami. Druhú polovicu repertoáru, ktorú zaspievame, už s Vianocami nemá toľko spoločného. Vybrali sme klasické melódie, budeme tam mať napríklad úryvok z Prodanej nevěsty - Proč bychom se netěšili, budú tam aj filmové melódie. Výber je robený tak, že si príde na svoje každý — ten kto má rád vážnu hudbu, takú ľahšiu hudbu i ľudovú hudbu. Samozrejme všetko toto sa dá vypočuť aj doma z nosičov, ale môj osobný názor je, že tomu živému prednesu sa nič nevyrovná. Nejde iba o tóny, ale aj o atmosféru a tie vibrácie, ktoré plynú z lásky, ktorú dal do hudby autor, dávajú ju do nej aj interpreti a to sa tam zmnožuje niekoľkonásobne na takomto stretnutí. Tak srdečne pozývam všetkých.

Chorus Universitatis Šafarikianae (CHUŠ) pôsobí na UPJŠ v Košiciach od 30. októbra 2014. Vedie a diriguje ho Mgr. Jana Havrilová, garantkou obsahovej i formálnej stránky sprievodných textov na vystúpeniach je doc. PhDr. Marianna Sedláková, PhD. Obe sa pričinili o myšlienku vzniku zboru a jeho založení. CHUŠ má charakter univerzitného zboru.


Časopis študentov Filozofickej fakulty

Najnovšie články

bottom of page