top of page

Rektor: Čierny deň univerzity

Univerzita dnes prežila jeden z najťažších dní, ktorý sa určite zapíše do jej histórie. Budovu Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach dnes podvečer zachvátil požiar. Takto reagoval na situáciu rektor prof. RNDr. Pavol Sovák, CSc. bezprostredne po požiari.

Požiar jednej z budov Prírodovedeckej fakulty UPJŠ, 9.12.2016 (foto: Boris Zimáni)

Predovšetkým je to jeden z veľmi čiernych dní Univerzity Pavla Jozefa Šafárika. Jej veľké srdce — Ústav chemických vied, nám vyhorel a som v šoku. Skutočne je mi veľmi ťažko, našťastie sa nikomu nič nestalo. Stalo sa to v čase, keď končili posledné študijné skupiny výuku a študenti odchádzali preč, takže sa to zaobišlo bez obetí. Materiálne škody sú však otrasné.

Požiar jednej z budov Prírodovedeckej fakulty UPJŠ, 9.12.2016 (foto: Boris Zimáni)

Poznáte príčinu požiaru?

Zdá sa, že to išlo zdola, nie zhora. Zrejme ide o komínový efekt. Možno bol príčinou jeden z digestorov alebo viacero digestorov. Toto však posúdia odborníci a som veľmi zvedavý, pretože je tam úplne nová infrašktruktúra, takže toto si rád nechám vysvetliť.

Nachádzali sa v budove aj nebezpečné horľavé chemické látky?

Môžem upokojiť verejnosť, že nedošlo k úniku nebezpečných látok. Napriek tomu, že je to Ústav chemických vied, sú dramaticky vytopené priestory, kde nie sú chemikálie v množstvách, ktoré by boli ohrozujúce.

Požiar jednej z budov Prírodovedeckej fakulty UPJŠ, 9.12.2016 (foto: Boris Zimáni)

Hovoríme teda o technickej príčine, nie o zlyhaní ľudského faktora.

Neviem, ale dúfam, že nie. Ak by išlo o zlyhanie ľudského faktora, tak možno v inštalácii prístrojov.

Koľko ľudí ste museli evakuovať?

Neevakuovali sme ľudí. Vrátnik, ktorý robil obhliadku, našťastie, zaregistroval problém okamžite, takže hneď niekoľko jednotlivcov opustilo budovu. Plamene na streche si všimli viacerí, aj ľudia priamo z centrálnej administratívy, z rektorátu, takže niekoľko z nich volalo pohotovostné zložky, aby zasiahli. Od vrátnice cez sekretariát a kanceláriu rektora, bolo to mnohonásobné burcovanie síl, aby prišli pomôcť. Našťastie sa nevznietila budova vedľa, kde je Ústav biologických a ekologických vied. Budovu skontrolovali príslušníci zdravotníckych služieb aj požiarnici. Bol som tam aj osobne, našťastie nikomu sa nič nestalo.

Požiar jednej z budov Prírodovedeckej fakulty UPJŠ, 9.12.2016 (foto: Boris Zimáni)

Koľko ľudí pracuje v tejto budove?

Ústav má radovo okolo 50 ľudí, časť je delimitovaná v Ústave biologických a ekologických vied. Najcennejšie jadro tejto budovy je NMR (nukleárna magnetická rezonancia, pozn. red.), to je suché, takže je v poriadku. Zatopilo predovšetkým posluchárne a tú časť, ktorá je blízko pri RBL pavilóne, tam bola, bohužiaľ, zničená aj vedecká infraštruktúra. V pondelok budeme musieť riešiť krízový štáb, kde tí ľudia budú ďalej pracovať, lebo je to veľmi výkonný ústav.

Čo táto situácia znamená pre študentov?

Pre študentov to znamená rovnako ako pre nás, najprv sa vyrovnať s tým stresom. Výučba v zimnom semestri pomaly končí, sme v stave, keď budúci týždeň je už len čas plnenia si povinností smerom k skúškam a hodnoteniam. S pánom dekanom vydáme opatrenia tam, kde sa neukončili cvičenia, aby nabehli na režim smerom k ďalšiemu semestru. Toto sa však nedá odstrániť za týždeň alebo dva, budeme musieť hľadať riešenia. Našťastie máme v areáli jednu prázdnu budovu, ktorá čaká na rekonštrukciu, takže okamžite som dal pokyn pánovi kvestorovi a ostatným, aby vyšli v ústrety Prírodovedeckej fakulte a aby tie priestory boli okamžite domestikované, takže s výučbou si vieme poradiť. Čaká nás ťažká práca, pretože budeme musieť riešiť problém laboratórnych cvičení.

Požiar jednej z budov Prírodovedeckej fakulty UPJŠ, 9.12.2016 (foto: Boris Zimáni)

Koľko miestností je zničených?

Všetko je zničené. Bol som teraz ako štatutár pozrieť vnútorné priestory aj s pánom dekanom a rozplakal som sa na druhom poschodí. Ústav chemických vied v týchto chvíľach pláva vo vode, je totálne zadymený. Niektoré miestnosti sú absolútne zničené a niektoré sú zničené tak, ako keď vytopíte susedov. Voda pláva, valí sa všade, požiarnici robili to, čo mali. Myslím si, že škody budú vyššie ako milión eur.

Požiar jednej z budov Prírodovedeckej fakulty UPJŠ, 9.12.2016 (foto: Boris Zimáni)


Časopis študentov Filozofickej fakulty

Najnovšie články

bottom of page