top of page

150 lampiónov v areáli na Moyzesovej

Študenti Katedry histórie si pripravili pri príležitosti 17. novembra — Medzinárodného dňa študentstva podujatie Poznanie je svetlo, ktorým chceli dať najavo, že naša demokracia nie je samozrejmosťou, a že v minulosti za ňu práve študenti riskovali a niektorí aj položili svoje životy.

,,Myslím si, že my, študenti, sme dosť nabudení a chceme robiť veci inak. Na tom, že niečo zorganizujeme sme sa dohodli už minulý týždeň. Chceli sme pripomenúť našej generácii to, že demokraciu, ktorá je pre nás samozrejmosťou, musel niekto za nás vybojovať." priblížila študentka histórie Denisa Nedzbalová.

lampióny pred budovou Sokrates

Študenti z rôznych fakúlt v rámci univerzity mohli napísať na lampióny vlastné odkazy, niečo, čo v nich evokuje 17. november - Medzinárodný deň študentstva. Prečo si vybrali práve lampióny, objasnila spoluorganizátorka PaedDr. Alžbeta Bojková, PhD.: ,, Rozmýšľali sme spolu so študentmi, ako by sa mohla volať tá akcia. Padli rôzne nápady, stále sme však hovorili o tom, že študenti, budúci učitelia, sú nositelia svetla. Potom niekto povedal, veď poznanie je svetlo. A tak sme premýšľali ako tento symbol zhmotníme do niečoho konkrétneho. Napadli nám sviečky, ale nakoniec sme dospeli k tomu, aby to neboli iba sviečky, ale lampióny, na ktoré sa dá aj niečo napísať. Takže takto z toho vzniklo svetlo, teda lampióny obohatené o odkazy študentov."

Lampióny, na ktoré počas dnešného dňa mohli študenti aj okoloidúci napísať svoj odkaz, zhotovili študenti 5. ročníka histórie. ,,Robili sme ich od pondelka, všetko je to ručná práca. Dnes sme boli v budove Platón už od desiatej rána a každý, kto išiel okolo, mohol prísť a napísať odkaz na jeden z pripravených lampiónov." dopĺňa Denisa Nedzbalová.

Podpísané lampióny boli podvečer rozvešané v areáli Filozofickej fakulty a študenti ich postupne rozsvecovali. ,,Som veľmi rada, že sa do niečoho takého študenti pustili. Pri každej akcii sme plní očakávania či niekto príde, či to bude mať úspech, ale dnes prišlo 150 študentov. A priznám sa, že takú peknú účasť sme nečakali, čo nás veľmi teší," zhodnotila Alžbeta Bojková.

17. november je okrem výročia Nežnej revolúcie aj Dňom študentstva. Tento dátum však nebol vybraný náhodne. V našej histórii si pripomíname dve udalosti, keď hybnou silou spoločenských zmien boli práve študenti. 17. november 1939, keď sa študenti postavili nacistickej okupácii v Protektoráte Čechy a Morava a 17. november 1989, keď sa študenti pri príležitosti spomienky na udalosti z roku 1939 opäť vzopreli totalitnému režimu. Študenti za demokratické práva a slobody v roku 1939 i 1989 riskovali svoje životy, niektorí ich stratili.


Časopis študentov Filozofickej fakulty

Najnovšie články

bottom of page