top of page

Kariérny deň – takto vyzerá moderná univerzita!

Ráno sa budíme za tmy. Chladné novembrové ráno nepríjemne lezie pod šaty a okamžite navádza na zalezenie späť do postele spolu s dobrou detektívkou a pariacim sa pohárom čaju. Ale dnes nie je čas na prokrastináciu na Facebooku, dnes treba vstávať a utekať do školy. Komu sa nelení, tomu sa zelení predsa! A my dnes chystáme kariérny deň!

Prednáška Owena Fernandesa

Aj budovy filozofov sa prebúdzajú do mrazivého rána a pomaly rozliepajú oči (či dvere). Všetko sa chystá a pripravuje. Študenti sú tu už o dve hodiny. Očakávame nával ľudí, ktorým nie je ich budúcnosť ukradnutá. Je totiž celkom možné, že sa o budúcnosti mnohých z nich rozhodne práve dnes a práve tu.

Pred ôsmou vítame hlavného motivačného speakera – vzácneho hosťa Owena Fernandesa. Hneď na úvod si nás s kolegyňou premeria od hlavy po päty, hodnotí náš potenciál. Konverzáciu začína vysvetlením, prečo robí to, čo robí. Je to jeho vášeň a talent. A zjavne je to talent veľký, keď len v tomto roku vďaka nemu stihol navštíviť 17 krajín! Owen hľadá mladých ľudí, ktorí majú „na to“. Šancu uspieť má podľa neho každý, lebo každý sme jedinečný a dokážeme zvyšku planéty priniesť niečo, čo iný nedokáže. A s trochou šikovnosti dokážeme presvedčiť zamestnávateľov, aby nám za naše výnimočné vlastnosti platili tisícky eur.

A ako sa vlastne Owen dostal až k nám? Je v tom, ako inak, láska – slovenská manželka ho priviedla do Bratislavy, z ktorej už to je do Košíc pre Inda čo by kameňom dohodil. Anglický prejav miestami vtipne doplní slovenskými frázami – slovenčinu ho učí nielen žena, ale i dve dcéry.

Prednášku začína o deviatej na americký spôsob: „Zakričte, nech vás počujem!“, vyzýva študentov, ktorí sa spočiatku nechajú prosiť. Počas jeho prejavu akoby skutočne človek na chvíľu cestoval za veľkú mláku a sedel na americkej motivačnej prednáške. Mnohí najprv nevedia, čo si myslieť, no ako prednáška plynie, je vidno, že jeho prejav viacerých pohltil. Na takúto dynamiku nie sú študenti zvyknutí, nejedného študenta uchvátila, niektorí si píšu poznámky. Owen vysvetľuje, ako v živote nájsť to, čo človeka baví a – povedané jazykom mladých – brať za to parádne prachy. Sám je toho živým príkladom.

Po prednáške ešte trávi čas s členmi Katedry anglistiky a amerikanistiky. Chválou na adresu fakulty i univerzity nešetrí. Všetci sme vraj nesmierne milí a priateľskí, s Bratislavou je to podľa neho neporovnateľné. Hrdo sa usmievame – Owen prednáša na niekoľkých bratislavských univerzitách, je to pre nás nesmierna pocta.

Jeden zo stánkov počas kariérneho dňa

Kariérny deň sa ale neskončil, práve naopak, po Owenovej prednáške je všetko v plnom prúde. Študenti majú na výber hneď niekoľko možností – v budove Minerva na nich čakajú tí najlepší budúci zamestnávatelia. Mená ako AT&T, Amazon, T-Systems či Google netreba ani viackrát opakovať, pre väčšinu sú lákadlom a legendami na trhu práce. Na infostánky je času dosť – potenciálnych zamestnávateľov možno obzerať až tri hodiny, do ukončenia akcie.

Paralelne prebiehajú v Platónovi workshopy, ktoré každého snaživca pripravia na cestu za prácou. SUVko, ManPower a Your Choice cielia predovšetkým na študentov – jazykárov a na Katedre anglistiky a amerikanistiky tak cielia mimoriadne dobre. Na prednáške pre budúcich prekladateľov nie je ani kde sedieť, miestnosť je preplnená, študenti hltajú zástupkyňu agentúry očami. Všetko nasvedčuje tomu, že akcia má skutočný úspech.

Ešte dlho po ukončení prednášok to medzi študentmi žije. Viacerí sa presúvajú na obed do jedálne a ďalej diskutujú o tom najdôležitejšom – o svojej budúcnosti. Veľká vďaka za skvelú akciu patrí nielen Filozofickej fakulte UPJŠ, ale aj Národnému kariérnemu centru.

Čo povedali na kariérny deň študenti?

„Bola som na workshope o CV-čkách a pohovoroch, čo mi prišlo dosť praktické. Potom mi v mnohých smeroch otvoril oči workshop o tlmočení a preklade.“

„Kariérny deň sa mi veľmi páčil a dúfam, že ho ešte v budúcnosti budeme mať.“

„Páčila sa mi hlavne prednáška Owena Fernandesa, hlavne jeho spôsob prednášania.“

“Tento projekt bol veľmi zaujímavý, veľmi sa mi to páčilo. Hneď prvá prednáška s pánom Fernandesom bola perfektná, vedel to odprednášať veľmi pútavo. Potom som šla na prezentácie firiem. Škoda, že to všetko prebiehalo súčasne, že som nemohla ísť na všetko.“

„Mne sa najviac pozdávala prednáška od Your choice, keďže to bolo niečo z „nášho“ prostredia a prednášky firiem ako AT&T, Amazon alebo T-Systéms som už neraz videl, ale pre ostatných to mohlo byt zaujímavé. Čo sa týka workshopu od ManPower, tak to urobili veľmi dobre, aj keď to boli viac-menej všeobecne známe informácie. A aby som spomenul aj prednášku pána Owena, tak mňa celkom zaujal. Hoci to nebolo pre mňa nič nové, tak to bolo celkom motivačné. Vcelku hodnotím ten deň pozitívne, ale privítal by som možno viac prekladateľských/tlmočníckych agentúr.“

 

Článok dodala Ester Demjanová - interná doktorandka Katedry anglistiky a amerikanistiky FF UPJŠ


Časopis študentov Filozofickej fakulty

Najnovšie články

bottom of page