top of page

Od nemocnice po univerzitu (2. časť)

V prvej časti seriálu Od nemocnice po univerzitu sme predstavili najväčšie a najstaršie budovy – Platón a Aristoteles. Teraz sa pozrieme na menšie a zároveň novšie objekty. Tie dnes neslúžia len ako priestory učební či posluchární. V novej jedálni by ste pred rokmi pokojne našli pacientov trpiacich migrénami, dokonca Alzheimerovou chorobou. V kaviarni by ste možno natrafili na nejakú tú žltačku či zápal pľúc. Nazrime teda opäť do histórie ďalších štyroch budov areálu FF UPJŠ.

GUTENBERG

Budova dnešnej knižnice, postavená v roku 1958, fungovala ako biochemické a hematologické laboratórium. Spomedzi všetkých budov v areáli bývalej nemocnice bola zrekonštruovaná a presťahovaná ako prvá. Pôvodné sídlo knižnice FF UPJŠ bolo v prenajatých priestoroch Základnej školy na Petzvalovej ulici, a tak dokončenie tohto objektu v roku 2010 bolo viac ako vítané.

POSLUCHÁREŇ

Rekonštrukciu posluchárne lekárskej fakulty dokončili rovnako v roku 2010. Je jediným objektom, ktorý od svojho počiatku až dodnes slúži rovnakému účelu – vyučovaniu. Podobne ako laboratórium (dnešná knižnica) je jednou z novších budov. Celý objekt je podpivničený a tento priestor vypĺňajú knižničné sklady.

SOKRATES

V roku 1965 táto budova slúžila ako sídlo ambulancií a oddelenia neurológie. Jej súčasťou bolo aj samostatné oddelenie pre nervové choroby s menšou lôžkovou časťou (23 lôžok). Objekt prešiel komplexnou, podstatne radikálnejšou prestavbou (v porovnaní s ostatnými), do prevádzky bol Sokrates uvedený v roku 2013.

MINERVA

„Najnovšou“, len pred niekoľkými mesiacmi zrekonštruovanou budovou nášho areálu, je Minerva. Spolu so svojou „dvojičkou“, ktorá je uzavretá a ešte len čaká na svoju obnovu, bola postavená po roku 1907 ako súčasť areálu vtedajšieho mestského sirotinca a zdravotníckeho zariadenia s pôrodníckou klinikou. V druhej polovici 20. storočia sa do budovy nasťahovali ambulancia infekčných chorôb a ambulancia pre pľúcne choroby, ktoré v nej pôsobili až do uzavretia celého zdravotníckeho areálu v roku 2004.


Časopis študentov Filozofickej fakulty

Najnovšie články

bottom of page