top of page

Kto bude ďalší?

Univerzál sa bol pozrieť na výstavu katedry histórie. Prinášame vám fotoreportáž Ľubomíry Ivankovej.

Týranie, zabíjanie a popieranie akýchkoľvek ľudských práv. Oddelenie časti obyvateľstva s účelom odstránenia „nepriateľov štátu“. Udalosti spred niekoľkých rokov, príliš skoro zabudnuté. Masové vyvážanie a vyvražďovanie židov je považované za najväčší vojnový zločin. Výstava katedry histórie spomína na to, ako ďaleko je schopná zájsť ľudská nenávisť.

Zvonárska ulica plná textov a fotografií spomínajúcich na tragické udalosti 2. svetovej vojny.

Vyraďovanie židov z obyčajného života na okraj spoločnosti. Vyvlastnenie a predaj majetku „kresťanom“. Z ľudí sa stávali len čísla.

K udalostiam druhej svetovej vojny patrila aj zmena hraníc nášho štátu – oddelenie Česka a okresanie hraničných častí v prospech Nemcov a Maďarov.

Židovská synagóga ako centrum celej výstavy.

Ako u väčšiny režimov, aj vtedy médiá písali v prospech ideológie – o Slovensku „šťastnom bez židov“.

Legitimácia žida – preukaz totožnosti.

Množstvo ľudí z koncentračných táborov prežilo. O svojich spomienkach rozprávajú so slzami v očiach.

Koniec vojny, oslobodenie území, návrat domov. No ak je váš majetok predaný, vrátiť sa nemáte kam.

Jedinečnými kostýmami, hudbou, rekvizitami aj celkovou atmosférou študenti histórie sprítomnili niekdajší „fašizmus v praxi“. Podľa diel a myšlienok Hitlera židia neboli jediným národom, ktorý mal byť odstránený. Posadnutosť a túžba po moci a ovládnutí sveta zatemnili zdravý úsudok viacerým vodcom v dejinách sveta. Spomienka na ich činy nemá byť trúchlením nad rozliatym mliekom, ale varovaním do budúcnosti. Nech sa teda naša história neopakuje!


Časopis študentov Filozofickej fakulty

Najnovšie články

bottom of page