top of page

Od nemocnice po univerzitu (1. časť)

Uvažovali ste niekedy nad tým, že na miestach, kde mávate prednášky ste nemuseli sedieť, ale ležať? Nie, nehovoríme o žiadnom pohodlnom hotelovom apartmáne ani relaxačnom centre. Priestory, v ktorých dnes každodenne absolvujete svoje prednášky a semináre, ešte donedávna tvorili areál jednej z najlepších detských nemocníc v Košickom kraji. Jej súčasťou bol napríklad aj Ústav pre výchovu pôrodných asistentiek, laboratórium, špecializované ambulancie a tiež detský domov. Dnes vám stručne priblížime bohatú a zaujímavú históriu areálu Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika na Moyzesovej ulici.

Budova Aristoteles

Aristoteles

Bývalý nálezinec, dojčenský ústav a detský domov v jednom je dielom stavebnej firmy bratov Jakabovcov. Vznikol začiatkom 20. storočia, krátko po dokončení ústavu (budúci Platón) a jeho vedľajšej budovy. Rozmerný sirotinec fungoval až do roku 1950, keď doň presťahovali detské oddelenie Štátnej nemocnice, predtým sídliace na Rastislavovej ulici. Postupom času sa jej názov niekoľkokrát zmenil. Od roku 1966 bola Krajskou detskou nemocnicou, neskôr oblastnou, od 1976 Fakultnou detskou nemocnicou. Krátko pred jej presťahovaním, konkrétne v roku 2003, bola Ministerstvom zdravotníctva SR premenovaná na Detskú fakultnú nemocnicu. Rovnako ako gynekologicko-pôrodnícka klinika dnes sídli v priestoroch FNsP (UNLP) na Triede SNP.

Budova Platón

Platón

Centrálna dvojpodlažná budova, teda budúci Platón, slúžila ako internátna škola určená na výchovu pôrodných asistentiek (vtedy bola známa ako maďarský kráľovský Štátny ústav pre výchovu pôrodných asistentiek). Jej súčasťou bola pôrodnica s priestormi slúžiacimi na nemocnično-ambulantné liečenie chorôb. Túto romanticko-secesnú budovu dokončili v roku 1906 a bola prvou z celého komplexu. Pre svoju veľkosť sa však, paradoxne, v procese rekonštrukcie dostala na rad skoro ako posledná. V roku 1919 sa pod vplyvom politických zmien premenovala na Československú štátnu pôrodnicu pre ženské choroby. Spolu so štátnym ústavom (ten dostal taktiež, v roku 1928, pomenovanie Štátny ústav pre vzdelávanie a výcvik pôrodných asistentiek) podliehali správe Československa až do pričlenenia Košíc k Maďarsku v roku 1938. Po opätovnom obnovení spoločného štátu už ústav nebol obnovený. Od roku 1949 fungovala už ako Univerzitná gynekologicko-pôrodnícka klinika a od roku 1973 ako II. gynekologicko-pôrodnícka klinika. Ostala ňou až do jej zatvorenia, resp. presťahovania v roku 2004 (začiatky sťahovania, ktoré ukončili v roku 2005).

Bývalá jedáleň

Zatiaľ budova bez názvu, predtým jedáleň

Tento menší objekt, orientovaný severne od centrálnej budovy, bol dokončený taktiež v roku 1906. Jeho priestory slúžili ako učebne a sídlo výchovného ústavu. Obe budovy, teda centrálna aj táto menšia, boli naplánované spolu a postavené taktiež firmou bratov Jakabovcov. Menšia stavba slúžila vždy viac-menej ako doplnková k centrálnej. Učebne neskôr vystriedali priestory jedálne, ktorá tam fungovala do zatvorenia. Práve v jej priestoroch bola odfotená aj titulná fotografia tohto vydania Univerzálu.

Zaujímavosť

Dôvodom zatvorenia Detskej fakultnej nemocnice na Moyzesovej ulici bol plán skvalitnenia zdravotnej starostlivosti realizovaný pod vedením vtedajšieho ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca. Akcia niesla názov Guľový blesk a jej snahou bolo racionalizovať a skvalitniť zdravotnú starostlivosť v košickom regióne. Celý areál bol presťahovaný do priestorov FNsP (UNLP) na Triede SNP, kde sídli dodnes. Sťahovanie bolo dokončené vo februári 2005.

V budovách budú po skončení momentálne prebiehajúcej rekonštrukcie vytvorené posluchárne, študovne, kancelárie a technické miestnosti pre študentov a zamestnancov univerzity. Keďže ide o národné kultúrne pamiatky, vchodové dvere, dvere v jednotlivých miestnostiach a aj okná nahradia replikami. Prvá z troch etáp rekonštrukcie, týkajúca sa interiéru, by mala byť ukončená v priebehu januára 2016.


Časopis študentov Filozofickej fakulty

Najnovšie články

bottom of page